Mi az a 3D nyomtatás?

A 3D nyomtatás, más néven „additív gyártás” (angolul: Additive Manufacturing), egy olyan folyamat, amelyben egy digitális fájl segítségével háromdimenziós szilárd tárgyat készítenek. A 3D nyomtatási folyamat során a 3D nyomtató szekvenciális rétegeket fektet le egészen addig amíg az tárgy el nem készül.

A 3D-nyomtatott objektumok additív eljárással jönnek létre, ahol a nyomtató rétegről rétegre helyezi el az anyagot, amíg a kívánt dolgot „kinyomtatják”. Minden réteg az előállítandó tárgy finomra vágott keresztmetszetének tekinthető. A 3D-s nyomtatással a felhasználók bonyolult formákat állíthatnak elő úgy, hogy csak annyi anyagot használnak, amennyi tárgy térfogata, szemben a hagyományos gyártási technológiákkal.

A 3D nyomtatás a „kivonásos gyártás” (angolul: Subtractive Manufacturing) ellentéte, ahol az anyagot kivágják vagy üregesítik olyan berendezéssel, mint például egy marógép. Ezzel szemben az additív gyártáshoz nincs szükség öntőformára vagy anyagblokkra a fizikai objektumok létrehozásához. Ehelyett anyagrétegeket rak össze, és összeolvasztja őket.

A 3D nyomtatás gyors termékkészítést és bonyolult geometriák létrehozását kínálja többféle anyagtípus felhasználásával, amire a hagyományos gyártási megoldások nem biztos, hogy képesek olyan hatékonyan.

Mi az FFF 3D nyomtatás?

Jóllehet az 1980-as évek szabadalmaztatott gyártási technológiájaként indult, az asztali FFF valamivel több mint 10 évvel ezelőtt indult meg igazán, amikor a szabadalmak lejártak, és az olyan projektek, mint a nyílt forráskódú RepRap kezdeményezés, nagyobb innovációt és megfizethetőséget eredményeztek.

Ma az FFF technológia jellemzően olcsóbb megoldás a többi 3D nyomtatási eljáráshoz képest. Arról is híres, hogy könnyen érthető és használható – így ideális elfoglalt mérnökök és általános iskolás gyerekek számára egyaránt.

Az évek során annyira megbízhatónak, pontosnak és a robusztus alkatrészek előállítására alkalmasnak bizonyult, hogy a világ vezető gyártó-, tervező- és oktatási szervezetei mára már mind használják az innováció ösztönzésére.

FFF 3D nyomtatás

FFF anyagok

A műanyag polimerek az FFF technológia leggyakrabban használt anyagai, amelyek közül számtalan felhasználási terület létezik.

Nyomtatóink (Ultimaker S5) támogatják a kettős-anyag extrudálást, amellyel kompozit, vagy többszínű tárgyak készíthetők, esetleg vízoldható alátámasztást igénylő modellek építésére is alkalmas.

Jelenleg elérhető anyagok:

Filamentum PLA – Fekete

Filamentum PLA – Fehér

Kemény PLA fekete

Ha a projekthez jelenleg nem elérhető anyagra van szüksége, hívjon.

Építési térfogat: 330 x 240 x 300 mm